Gelencsér Attila

KaposvárSzent Imre utca 14., I. emelet 19.1. választókerület
2017 Mar. 27 11:14

856 millió forintból fejlődnek a somogyi bölcsődék és óvodák

2018 év végéig minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Csütörtökön a Vármegyeházán tájékoztattuk azokat a somogyi polgármestereket, akiknek kötelező lesz  a jövő évtől bölcsődét működtetni.

Köszöntőmben elmondtam: a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra 100 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztak elő a bölcsődei és óvodai helyek bővítésére. A cél, hogy 2020-ra 60 ezerre nőjön a bölcsődei helyek száma, ami 33 százalékos bővülés.

A kaposvári és a városkörnyéki településekre 856 millió forint jut bölcsődék és óvodák építésére és bővítésére. Ebből 111 millió forint jut a SzocioNet által működtetett bölcsődékre, 59 millió pedig a szennai bölcsőde fejlesztésére. A többit az óvodákra költik.

Magyarországon hagyományosan nagyon jól működnek a bölcsődék, így cél az, hogy a dolgozók minél nagyobb anyagi megbecsülést kapjanak.

A kormány a bölcsődei munka elismeréseként az elmúlt időszakban több lépcsőben emelte a béreket. A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket 2016 elején bevonták a pedagógus életpályába, ami 900 ember esetében mintegy 50 százalékos béremelkedést jelentett. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bére a garantált bérminimum idei emelkedésével és a pótlékkal együtt 2017-ben átlagosan mintegy 32 százalékkal növekedik.

Fontosnak tartottam elmondani, hogy az elmúlt időszakban 700 ezer új munkahely keletkezett Magyarországon, ezért szükség van a dolgozni akaró és gyermeket nevelő nőkre. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a születések száma Magyarországon, a termékenységi ráta két százalékponttal emelkedett.

A szakmai szervezetekkel is folyamatosan egyeztet a kormány. Javaslatuknak köszönhető például, hogy 2013 óta április 21-e, a bölcsődei dolgozók napja nevelés nélküli munkanap. Szintén a szakma indítványára vezették be, hogy a bölcsődék a működési engedélyükben szereplő férőhelyszám legfeljebb 15 százalékáig az ellátási területen kívülről érkező gyerekeket is felvehetik. A legfrissebb szakmai javaslat hatására pedig 2017-től bevezetik a bölcsődei dajka munkakört is.

Gelencsér Attila

Kaposvár, Szent Imre utca 14., I. emelet 19.
eseménynaptár